Często pytacie o przykładowe menu, o taki gotowiec, żeby był pod ręką i żeby nie trzeba było myśleć, co tu dziś ugotować. Wychodzę więc na przeciw Waszym oczekiwaniom i przedstawiam Wam menu z przepisami na 7 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Mam nadzieję, że będzie Wam przydatne. Jest ono w miarę urozmaicone, ale jeśli jakieś dania bardziej przypadną Wam do gustu od innych, oczywiście możecie je jeść częściej.
Pamiętajmy też o wypijaniu codziennie co najmniej 2 litrów płynów, w tym wody, soków, ziołowych herbat czy naparów.
Menu na 7 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej
Dzień pierwszy
Śniadanie:
- szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
II śniadanie
- surówka z kapusty z marchewką
- 1 jabłko
Podwieczorek
- sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła
- owocowe lody czyli sorbet-jabłko
Kolacja
- sałatka z kalafiora, czyli udawane tabouleh
- szklanka soku z pomidorów
Dzień drugi
Śniadanie:
- szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny
- 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C.
- zielony koktajl z grejpfrutem
II śniadanie:
- surówka z młodej kapusty z koperkiem
- 1 jabłko
Obiad:
Podwieczorek
- frytki z dyni piżmowej
- 1/2 grejpfruta
Kolacja
- pomidory z cebulą i koperkiem
- ryż z kalafiora z marchewką
Dzień trzeci
Śniadanie:
- szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny
- sok z kiszonych buraków z marchewką
- zielone smoothie
II śniadanie:
- kiszone rzodkiewki
- sałatka: pomidory, cebula, liście szpinaku, surowy kalafior + sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła
Obiad:
- zielony ogórek i marchewka pokrojone w słupki, parę rzodkiewek
- młoda kapusta z koperkiem
Podwieczorek:
Kolacja:
- seler naciowy i marchewka pokrojone w słupki
- wegańska kalafiornica z pomidorami
Dzień czwarty
Śniadanie:
- szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny
- 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C.
- Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru
II śniadanie:
- surówka z kapusty z marchewką
- rzodkiewki
Obiad:
Podwieczorek:
- kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą
- 1 porcja wegańskiej szarlotki
Kolacja:
- grillowana cukinia z warzywami po grecku
- sok wielowrzywny
Dzień piąty
Śniadanie:
- szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny
- sok z jarmużu, pietruszki i jabłka
- sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła
II śniadanie:
Obiad:
Podwieczorek:
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- 1/2 grejpfruta
Kolacja:
- leczo wegańskie
- szklanka soku pomidorowego
Dzień szósty
Śniadanie:
- szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny
- 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C.
- zielony koktajl z grejpfrutem
II śniadanie:
- surówka z kapusty z marchewką
- biała rzodkiew pokrojona w słupki
Obiad:
- kiszona kapusta
- spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
Podwieczorek:
- wegański wywar warzywny
- sałatka z rukoli z pomidorami
Kolacja:
- wegańskie burgery z kalafiora
- szklanka soku wielowarzywnego
Dzień siódmy
Śniadanie:
- szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
II śniadanie:
- sałatka z cykorii z kiszonym burakiem
- 1 małe jabłko
Obiad:
- kiszone ogórki
- warzywa po grecku
Podwieczorek:
- surówka z kiszonej kapusty z granatem
- szklanka soku z pomidorów
Kolacja:


Fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDzieki Tobie kochana jestem juz w 100% zdecydowana na rozpoczecie przemiany :)
Rewelacyjny blog , baaardzo pomocny ,dziekuje :*
Trzymam mocno kciuki :). Wiem, że dasz radę, powodzenia <3
UsuńZdecydowanie łatwiej z gotowcami 😊
OdpowiedzUsuńNa pewno :).
UsuńŚwietne przepisy, na pewno skorzystam! Czy te porcje są dla dwóch osób?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Miło mi, dziękuję :). Odnośnie porcji, to wszystko zależy, kto ile je, ale porcje są z reguły dla 2 osób lub więcej.
Usuń