1/12/2018

Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)

bialy-kalafior-na-czerwonym-sosie

Dziś przed Wami, moi drodzy Czytelnicy ostanie moje odkrycie kulinarne, czyli kalafior w pikantnym sosie pomidorowym przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Ewy Dąbrowskiej. Delikatny i ugotowany al dente na parze kalafior podany z diabelsko pikantnym sosem pomidorowym -nie ma innego wyjścia to nie może być niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie!
Zapraszam po przepis 😊.  A tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.


A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą:





Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 kalafior
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz
  • płatki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobna kostkę,  a czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu dodajemy natkę.
Kalafiora dzielimy na różyczki. Ja warzywa gotuję zawsze na parze, bo wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych, więc różyczki układam w parowarze. Można tez wykorzystać taką metalową nakładkę na garnek do gotowania na parze. Kalafiora gotujemy około 15 minut, jeśli go lubicie al dente i 20 minut, jeśli wolicie, żeby był miękki.
Różyczki wykładamy na talerz i polewamy ostrym pomidorowym sosem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze: