7/09/2018

Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej)

pomidorowa-zupa-w-misce



Za oknami piękne i letnie temperatury, bardzo lubię ten wakacyjny czas, kiedy to wszystko zwalnia i toczy się powolnym tempem. Nie mamy wtedy ochoty na stanie przy gorącej kuchni, tylko zjedlibyśmy coś lekkiego i ożywczego, dlatego dziś przychodzę do Was z właśnie taką propozycją. Oto gazpacho, czyli warzywny chłodnik, który przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej (kliknij tu),  natomiast dziś przygotowałam go w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, możemy też do niej wrzucić pokrojone w małą kostkę pomidory, paprykę i ogórki.

Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Gdy nasz post będzie dobiegał końca  warto zapoznać się zasadami wychodzenia z diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
Napoje:


Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 4 duże malinowe pomidory
  • 2 gruntowe ogórki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól kłodawska
  • pieprz czarny
  • ocet jabłkowy do smaku 



Wykonanie:
Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazdka nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Bardzo dokładnie blendujemy i przyprawiamy, jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzone.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz