Gazpacho, hiszpański chłodnik

pomaranczowa-zupa-w-misce


Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu.  Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje 😀.
A na blogu znajdziecie także przepis na inny hiszpański chłodnik, czyli salmorejo. Też bardzo Wam poelcam!


Gazpacho, hiszpański chłodnik


Gazpacho, hiszpański chłodnik

Składniki:
  • 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
  • 350 g czerwonej papryki
  • 400 g zielonego ogórka
  • 10 g czosnku
  • 100 g cebuli
  • 75 ml oliwy z oliwek EV
  • 75 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Warzywa obieramy,  kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka.  
W blenderze miksujemy wszystkie składniki na chłodnik.
Chłodzimy w lodówce, podajemy bardzo zimne.

 



Komentarze