Gazpacho, hiszpański chłodnik
Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje 😀.
A na blogu znajdziecie także przepis na inny hiszpański chłodnik, czyli salmorejo. Też bardzo Wam poelcam!
Gazpacho, hiszpański chłodnik
Składniki:
- 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
- 350 g czerwonej papryki
- 400 g zielonego ogórka
- 10 g czosnku
- 100 g cebuli
- 75 ml oliwy z oliwek EV
- 75 ml octu winnego
- 100 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka.
W blenderze miksujemy wszystkie składniki na chłodnik.
Chłodzimy w lodówce, podajemy bardzo zimne.
Komentarze
Prześlij komentarz