Gazpacho, hiszpański chłodnik


Gazpacho, hiszpański chłodnik

Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu.  Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje 😀.

Inne przepisy na gazpacho na blogu

Na blogu znajdziesz także inne pomysły na ten pyszne hiszpańskie chłodniki. Kliknij w przepis, aby do niego przejść:


Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity

 



pomaranczowa-zupa-w-misce
Gazpacho, hiszpański chłodnik


Gazpacho, hiszpański chłodnik

Składniki:
  • 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
  • 350 g czerwonej papryki
  • 400 g zielonego ogórka
  • 10 g czosnku
  • 100 g cebuli
  • 75 ml oliwy EV
  • 75 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Warzywa obieramy,  kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka.  
  • W blenderze miksujemy wszystkie składniki na chłodnik.
  • Chłodzimy w lodówce, podajemy bardzo zimne.

 



Komentarze