Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy

gęsty-pomaranczowy-plyn-w-misce
 

Uwielbiam hiszpańską kuchnię! Swego czasu mieszkałam tam kilka lat i ta miłość pozostała ze mną aż do teraz 💓. Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych letnich zup. Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy, to idealna propozycja na upalne dni. Zupę zrobimy z trzech podstawowych składników, które każdy mam w domu, czyli pomidorów, bułki i oliwy. Dosłownie chwila w kuchni i pyszne danie gotowe.

W Andaluzji salmorejo jest podawane z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkami szynki serrano, więc jeśli macie ochotę na  hiszpańską klasykę, to polecam też taka wersję.

Zróbcie ją koniecznie i zaskoczcie swoich współbiesiadników jej rewelacyjnym smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na inną hiszpańska zupę, czyli znane pewno wszystkim gazpacho.


Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy

Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki: 

  • 1000 g dojrzałych pomidorów
  • 200 g miąższu z bułki
  • 100 ml oliwy z oliwek EV
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka octu winnego


 

Wykonanie

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części, wkładamy do blendera wraz z obranym czosnkiem. Dokładnie blendujemy, dodajemy pokruszony miąższ i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy przyprawy i oliwę. Dokładnie mieszamy.

Zupę chowamy do lodówki, żeby się porządnie schłodziła.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *