Gazpacho z pieczoną papryką

pomranczowa-zupa-w-bialej-misce


Miałam ochotę na zupę ogórkową ze świeżych ogórków, których wysyp zaobserwowałam  w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.
Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy ilość wody dodawanej do gazpacho przed miksowaniem.
 
 
Gazpacho z pieczoną papryką


Gazpacho z pieczoną papryką

Proporcje na około 1,5 litra
Czas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 350 g pieczonej papryki
  • 400 g zielonego ogórka
  • 10 g czosnku
  • 100 g szalotki
  • 75 ml oliwy z oliwek EV
  • 75 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych:
  • pomidorów
  • ogórków




Wykonanie

Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wodę wylewamy, pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. 
Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony.
 
 
 


Komentarze

  1. Super orzeźwiający pomidorowo- paprykowy chłodnik na ciepłe dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gazpacho uwielbiam w każdym wydaniu :-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz