Miałam ochotę na zupę ogórkową ze świeżych ogórków, których wysyp zaobserwowałam w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.
Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy ilość wody dodawanej do gazpacho przed miksowaniem.
Gazpacho z pieczoną papryką
Proporcje na około 1,5 litra
Czas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut
Składniki:
Wykonanie:
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wodę wylewamy, pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony.
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 350 g pieczonej papryki
- 400 g zielonego ogórka
- 10 g czosnku
- 100 g szalotki
- 75 ml oliwy z oliwek EV
- 75 ml octu winnego
- 100 ml wody
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych:
- pomidorów
- ogórków
Wykonanie:
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wodę wylewamy, pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony.


Super orzeźwiający pomidorowo- paprykowy chłodnik na ciepłe dni.
OdpowiedzUsuńGazpacho uwielbiam w każdym wydaniu :-).
OdpowiedzUsuń