Gazpacho andaluz, czyli hiszpański chłodnik

Gazpacho andaluz, hiszpański chłodnik

Gazpacho andaluz, czyli hiszpański chłodnik, to idealne danie na dziś i na najbliższe dni. W Warszawie od kilku dni panują iście hiszpańskie upały, mamy ponad trzydzieści kilka stopni Celsjusza w cieniu. Nie ma więc mowy, żeby gotować cokolwiek na kuchence czy też w piekarniku.
 

A ten chłodnik idealnie smakuje właśnie teraz, nie tylko ze względu na pogodę, ale także ze względu na najlepsze o tej porze roku pomidory. Takie, które dojrzewały w letnim słońcu i faktycznie smakują prawdziwym pomidorem. Uważam, że właśnie te sierpniowe są idealne i najlepiej nadają się do chłodnika.

Jest jeszcze kwestia nasionek z pomidora i ogórka, ja osobiście ich nie usuwam, tylko blenduję razem z warzywami. Część osób je wydrąża i wyrzuca, ja uważam, że trochę szkoda, bo u mnie nic się nie marnuje, a poza tym nie za bardzo chce mi się z tym bawić 😁. I według mnie wcale nie przeszkadzają w zupie, ale oczywiście to wszystko kwestia gustu.


Inne przepisy na gazpacho na blogu

Na blogu znajdziesz także inne pomysły na ten pyszne hiszpańskie chłodniki. Kliknij w przepis, aby do niego przejść:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 
 
 
 
 


Gazpacho andaluz, hiszpański chłodnik

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
  • 350 g czerwonej papryki
  • 400 g zielonego ogórka
  • 10 g czosnku
  • 100 g cebuli
  • kromka chleba pszennego bez skórki 
  • 75 ml oliwy EV
  • 75 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz

Wykonanie

  • Warzywa obierz ze skórki,  pokrój na kawałki, natomiast z papryki usuń również nasionka.  
  • Kromkę chleba pokrusz.
  • Do blendera wrzuć wszystkie składniki na chłodnik.
  • Blenduj, aż do otrzymania gładkiej masy.
  • Wstaw zupę do lodówki i schładzaj ją przez kilka godzin.
  • Gazpacho podawaj bardzo zimne.



Komentarze