Gazpacho andaluz, czyli hiszpański chłodnik
![]()  | 
| Gazpacho andaluz, hiszpański chłodnik | 
A ten chłodnik idealnie smakuje właśnie teraz, nie tylko ze względu na pogodę, ale także ze względu na najlepsze o tej porze roku pomidory. Takie, które dojrzewały w letnim słońcu i faktycznie smakują prawdziwym pomidorem. Uważam, że właśnie te sierpniowe są idealne i najlepiej nadają się do chłodnika.
Jest jeszcze kwestia nasionek z pomidora i ogórka, ja osobiście ich nie usuwam, tylko blenduję razem z warzywami. Część osób je wydrąża i wyrzuca, ja uważam, że trochę szkoda, bo u mnie nic się nie marnuje, a poza tym nie za bardzo chce mi się z tym bawić 😁. I według mnie wcale nie przeszkadzają w zupie, ale oczywiście to wszystko kwestia gustu.
Inne przepisy na gazpacho na blogu
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

Gazpacho andaluz, hiszpański chłodnik
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
 - 350 g czerwonej papryki
 - 400 g zielonego ogórka
 - 10 g czosnku
 - 100 g cebuli
 - kromka chleba pszennego bez skórki
 - 75 ml oliwy EV
 - 75 ml octu winnego
 - 100 ml wody
 - 1,5 łyżeczki soli
 - pieprz 
 
Wykonanie
- Warzywa obierz ze skórki, pokrój na kawałki, natomiast z papryki usuń również nasionka.
 - Kromkę chleba pokrusz. 
 - Do blendera wrzuć wszystkie składniki na chłodnik.
 - Blenduj, aż do otrzymania gładkiej masy.
 - Wstaw zupę do lodówki i schładzaj ją przez kilka godzin.
 - Gazpacho podawaj bardzo zimne.
 


Komentarze
Prześlij komentarz