Biszkopt z kremem, bezą i malinami
![]()  | 
| Biszkopt z kremem, bezą i malinami | 
 
Biszkopt z kremem, bezą i malinami to obłędne ciacho, które będzie smakowało wszystkim stołownikom. Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i na ten przepis trzeba poświecić więcej czasu, niż przygotowując klasyczne ciasto z kremem, ale zdecydowanie warto. Powiem Ci, ze to ciasto znika ze ze stołu dużo szybciej, niż możesz przypuszczać.
Prace możesz sobie nieco uprościć i na przykład przygotować biszkopt dzień wcześniej. Pamiętaj tylko, żeby go nie nasączać, zrobisz to następnego dnia. Z gotowym biszkoptem kolejnego dnia wszystko pójdzie już dużo szybciej. Natomiast trzeba pamiętać, że ciasto przed podaniem trzeba schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Kulinarne inspiracje
Na blog znajdziesz kilka przepisów z bezą w roli głównej:
- Pavlova, beza z owocami
 - Beza pavlova z kremem bazyliowym
 - Szarlotka z bezą
 - Beza pavlova z truskawkami
 - Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
 - Mini bezy z kremem limonkowym
 
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Biszkopt z kremem, bezą i malinami
Proporcje na formę 24 x 35 cm
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka
 - 100 g cukru
 - szczypta soli
 - 100 g mąki pszennej typ 450
 - 40 g mąki ziemniaczanej
 
Poncz:
- 125 ml wody
 - 1 łyżeczka cukru
 - 3-4 łyżki soku z cytryny
 
Krem: 
- 600 g śmietanki 36%
 - 250 g serka mascarpone
 - 4 łyżki cukru pudru
 - 5 łyżek soku z cytryny
 - 700 g malin
 
Beza:
- 210 g białek
 - 300 g drobnego cukru
 - 1 budyń waniliowy bez cukru
 
    
Wykonanie
Biszkopt
- Jajka do biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową.
 - Piekarnik nagrzej do 160 stopni (góra-dół)
 - Spód formy wyłóż papierem do pieczenia.
 - Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
 - Stopniowo przesiewaj obie mąki wraz z solą do masy jajecznej.
 - Mieszaj delikatnie szpatułką.
 - Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
 - Biszkopt piecz przez 20-30 minut.
 - Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do wystudzenia.
 - Składniki ponczu wymieszaj w szklance. Gdy ciasto wystygnie nasącz je ponczem.
 
Krem
- Serek i kremówka muszą być dobrze schłodzone.
 - Do miski włóż serek i wlej kremówkę, dodaj cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Wlej sok z cytryny i zmiksuj do połączenia składników.
 - Krem przełóż na biszkopt, wyrównaj. Na wierzchu ułóż maliny. Włóż do lodówki.
 
Beza
- Białka wraz z solą umieść w dużej suchej misce. Zacznij je ubijać na niewielkiej prędkości i ubijaj przez 2-3 minuty.
 - Po tym czasie zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj po jednej łyżce i ubijaj już na najwyższych obrotach.
 - Gdy dodasz już cały cukier, dodaj budyń. Zmiksuj. Bezę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez około 60 minut.
 - Po upieczeniu wystudź ją przez 30 minut w piekarniku, następnie wyjmij na blat.
 - Gdy będzie zimna wyłóż na ciasto z kremem i włóż foremkę do lodówki, najlepiej na noc.
 
 



Komentarze
Prześlij komentarz