Kompot ananasowy z miętą

jasny żółty płyn w szklance z ziołami
Kompot ananasowy z miętą
 

Kompot ananasowy z miętą, to moje tegoroczne odkrycie. Bardzo lubię świeżego ananasa i często gości on na naszym stole. Tym razem kupiłam go dużo, bo była fajna promocja i nie byłam w stanie na bieżąco go przerobić. I tak powstał ten kompot, bo w mojej kuchni nic się nie marnuje.

Mój ananas był słodki, więc nie dodałam dużo cukru, a poza tym w domu nie lubimy zbyt słodkich napojów. Najlepiej będzie, jak go posłodzisz według własnego gustu.  Natomiast limonkę możesz spokojnie zastąpić cytryną, też będzie pysznie.


Przepisy na pyszne kompoty na blogu

Na blogu znajdziesz też inne przepisy z domowymi kompotami. Aby przejść do przepisu kliknij w link:

Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity


 

Kompot ananasowy z miętą

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas
  • 2-3 łyżki cukru
  • sok z limonki
  • 2 gałązki mięty 

 

Wykonanie

  • Ananasa obierz ze skórki, usuń stwardniały środek i pokrój owoc w kostkę. 
  • Wrzuć do garnka, wlej litr wody i dodaj cukier. 
  • Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. 
  • Odstaw do wystudzenia. 
  • Dodaj sok z limonki i listki mięty. Wymieszaj.

 

żółty przeźroczysty płyn w szklance

Komentarze