Kompot z rabarbaru i brzoskwiń

różowy płyn z kawałkami owoców w szklance
Kompot z rabarbaru i brzoskwiń
 

Kompot z rabarbaru i brzoskwiń, to idealna alternatywa dla wszelakich napojów gazowanych, które zwierają sztuczne konserwanty i czy też wzmacniacze smaku. Jest bajecznie prosty do przygotowania. Połączenie rabarbaru z brzoskwinią nie jest zbyt popularnym duetem, a szkoda, bo smakuje pysznie. Dodatkowo świeży imbir i kora cynamonu dają kompotowi wspaniały aromat i smak.

Zauważyłam, że od jakiegoś czasu kompoty wracają do łask i bardzo mnie to cieszy, bo szczególnie w okresie letnim możemy je przygotować ze wszystkich prawie owoców. A gdy jeszcze nie ma świeżych równie dobrze możemy wykorzystać te mrożone.

Jeśli wolisz czysty kompot, możesz odcedzić owoce,  ja natomiast nie lubię niczego marnować, więc kompot wypijamy razem z ugotowanymi owocami.

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na kompoty:


A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Ig → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.


różowy kompot na białym drewnianym stole
 

 

Kompot z rabarbaru i brzoskwiń

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 5 łodyżek rabarbaru
  • 1000 g dojrzałych brzoskwiń
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2 cm kawałek imbiru
  • ok. 1/2 szklanki cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą owoce)

 

Wykonanie

  • Rabarbar pokrój w plasterki. 
  • Z brzoskwiń usuń pestki i pokrój owoce na kawałki.
  • Imbir obierz i pokrój w plasterki.
  • Rabarbar i brzoskwinie wrzuć do garnka, wlej litr wody, dodaj pokrojony w cienkie plasterki imbir, korę cynamonu i cukier.
  • Gotuj na średnim ogniu przez15 minut.


 

Komentarze