Kompot truskawkowy


  Czy dla Was kompot z truskawek to też smak beztroskiego dzieciństwa ? Pewnie tak. Lubię nim zastępować sklepowe soki i napoje.
Owoce najlepiej zalewać zimną woda, wtedy truskawki oddadzą cały swój smak i aromat. Mój kompot jest intensywny, jeśli wolicie, żeby był mniej esencjonalny, po ugotowaniu dodajecie do niego nieco więcej wody.
 

Kompot truskawkowy
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 600 g truskawek
  • 1000 ml wody
  • 3-4 łyżki cukru*
*Ilość cukru zależy do tego jak słodkie są truskawki


Wykonanie: 
Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy owoce i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
Kompot odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dosładzamy.
Podajemy razem z truskawkami lub, jeśli wolimy czysty kompot, owoce odcedzamy na durszlaku.

Komentarze