1/05/2016

Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy

mieso-z-jablkiem

Dzisiaj moja propozycja dotyczy świątecznego obiadu. Często oglądam programy z Karolem Okrasą. Tym razem bardzo spodobał mi się przepis na kacze piersi  z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w kolejnym odcinku "Okrasa łamie przepisy" pod tytułem "Polskie jabłko". Kupiłam więc piersi i wzięłam się do roboty. Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną kaczkę na nadchodzące Święto Trzech Króli ?




Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła 
  • olej do smażenia 




Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazdka nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony mięsa pierś solimy, pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy na drugą stronę, aby lekko się zezłociło. Powinno to trwać dosłownie chwilę. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na 8 minut.
W międzyczasie na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy jabłka i cebulę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy trochę masła. Smażymy, aż jabłka się lekko przyrumienią. Jabłka zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią sok z pomarańczy i dodajemy kawałki masła. Poruszamy patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wkładamy do niego przesmażone  jabłka, mieszamy.
Upieczone piersi kroimy w plastry, układamy na talerzu, okładamy jabłkami i cebulą, polewamy sosem.


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Genialny przepis na wyśmienitą potrawę. Właśnie zachwyciłem nią moich najbliższych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, przepisy Karola są zawsze znakomite :).

      Usuń
  2. Czyli wg p.Okrasy ale i wg wielu polskich autorów przepisów na kaczkę, wymaga ona- dokładnie pierś z kaczki- ok 20 minutowej zaledwie obróbki cieplnej? BZDURA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja obróbka cieplna mięsa nie trwała więcej niż 25 minut, piersi były idealne!
      Nie uważam, żeby to była bzdura.

      Usuń
    2. robilam, jak w przepisie i jest super

      Usuń
  3. Czyli jak dobrze rozumiem smażenie na skórze 14-15 min + smażenie po obróceniu 2-3 min + pieczenie ok 8 min = 25 min? Kiedyś tak zrobiłem i skóra była prawie zwęglona, a pierś w środku nadal krwista, może miałem większe filety jak autor, a "ogień" pod patelnią zbyt duży? Ja troszkę zmieniam proporcje smażenia do pieczenia i wychodzi idealnie. Na skórze od zimnej patelni ok 8 min (indukcja poziom 11/15), po obróceniu 3 min, po pieca na 180 i 15 min. Waga 2 filetów surowych ok 600g. Wychodzą lekko różowe w środku, ale nie krwiste i nie suche. Ja do tego obowiązkowo podaję jeszcze żurawinę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma w przepisie informacji, że smażymy na skórze 14-15 minut, czas zależy od źródła "ognia" (gaz, indukcja, elektryczna kuchenka) i jego intensywności. Trzeba to zrobić z wyczuciem, na pewno skóra nie może się zwęglić, bo nie będzie smaczna.
      Z żurawina tez jest pysznie :).

      Usuń
  4. Małe pytanko: czy naczynie żaroodporne musi być zakryte?

    OdpowiedzUsuń