Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy
Dzisiaj moja propozycja dotyczy świątecznego obiadu. Często oglądam programy z Karolem Okrasą. Tym razem bardzo spodobał mi się przepis na kacze piersi z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w kolejnym odcinku "Okrasa łamie przepisy" pod tytułem "Polskie jabłko". Kupiłam więc piersi i wzięłam się do roboty. Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną kaczkę na nadchodzące Święto Trzech Króli ?
Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 100 g masła
- olej do smażenia
Wykonanie
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazdka nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony mięsa pierś solimy, pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy na drugą stronę, aby lekko się zezłociło. Powinno to trwać dosłownie chwilę. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na 8 minut.
W międzyczasie na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy jabłka i cebulę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy trochę masła. Smażymy, aż jabłka się lekko przyrumienią. Jabłka zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią sok z pomarańczy, dodajemy skórkę oraz kawałki masła. Poruszamy patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wkładamy do niego przesmażone jabłka, mieszamy.
Upieczone piersi kroimy w plastry, układamy na talerzu, okładamy jabłkami i cebulą, polewamy sosem.
Genialny przepis na wyśmienitą potrawę. Właśnie zachwyciłem nią moich najbliższych
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, przepisy Karola są zawsze znakomite :).
UsuńCzyli wg p.Okrasy ale i wg wielu polskich autorów przepisów na kaczkę, wymaga ona- dokładnie pierś z kaczki- ok 20 minutowej zaledwie obróbki cieplnej? BZDURA!
OdpowiedzUsuńMoja obróbka cieplna mięsa nie trwała więcej niż 25 minut, piersi były idealne!
UsuńNie uważam, żeby to była bzdura.
robilam, jak w przepisie i jest super
UsuńDokładnie tak jest :).
UsuńCzyli jak dobrze rozumiem smażenie na skórze 14-15 min + smażenie po obróceniu 2-3 min + pieczenie ok 8 min = 25 min? Kiedyś tak zrobiłem i skóra była prawie zwęglona, a pierś w środku nadal krwista, może miałem większe filety jak autor, a "ogień" pod patelnią zbyt duży? Ja troszkę zmieniam proporcje smażenia do pieczenia i wychodzi idealnie. Na skórze od zimnej patelni ok 8 min (indukcja poziom 11/15), po obróceniu 3 min, po pieca na 180 i 15 min. Waga 2 filetów surowych ok 600g. Wychodzą lekko różowe w środku, ale nie krwiste i nie suche. Ja do tego obowiązkowo podaję jeszcze żurawinę!
OdpowiedzUsuńNie ma w przepisie informacji, że smażymy na skórze 14-15 minut, czas zależy od źródła "ognia" (gaz, indukcja, elektryczna kuchenka) i jego intensywności. Trzeba to zrobić z wyczuciem, na pewno skóra nie może się zwęglić, bo nie będzie smaczna.
UsuńZ żurawina tez jest pysznie :).
Dokładnie tak trochę wyczucia przy smażeniu i rewelacja troszkę w środku jak by miło odprawiona ale dodatek sosu załatwia wszystko mniaaam
UsuńMałe pytanko: czy naczynie żaroodporne musi być zakryte?
OdpowiedzUsuńNie, nie musi.
UsuńJuż trzeci raz robię z tego przepisu. Pierwszym razem myślałam, że to za krótko ale się okazało, że niebo w gębie 😊
OdpowiedzUsuńO taaak, ten przepis jest super! Też bardzo go lubię :).
UsuńRobie ten przepis regularnie i jest to jeden z naszych ulubionych przepisów z kaczki. Pychota
OdpowiedzUsuńDokładnie! Mój też :).
Usuńmoje pytanie: czy zjadamy filet ze skórką ?
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy od gustu. Według mnie ta skórka jest pyszna i chrupiąca.
UsuńWedług uznania jak liczysz kalarie to możesz odpuścić pozdrawiam 😉
UsuńNie wiem w czym leży mój problem, bo ile bym nie piekła czy smażyła... zawsze jest surowa w środku :(
OdpowiedzUsuńDzień dobry wszystkim , nie mam pojęcia skąd tyle zjadliwosci , robiłam te piersi z kaczki zaraz po programie w tv , oraz pare razy później , za każdym razem wyszły rewelacyjne 👌tak jak autorka tego bloga wystarczy trochę wyczucia , cierpliwości i serduszka , piękne zdjęcia potrawy😊pozdrawiam serdecznie , dziś serwuję panu mężowi na obiad 😌
OdpowiedzUsuńDzień dobry, zawsze bardzo mi miło czytać takie komentarze, dziękuję :).
UsuńNo niestety ludzie wyładowują swoje frustracje w necie, anonimowo można wszystko pisać.
Nie przejmujmy się tym, róbmy swoje.
Serdecznie pozdrawiam i zazdroszczę panu mężowi :)
Wspaniały przepis, najlepsza kaczka jaką jadłam i naprawdę proste do zrobienia
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
UsuńPierwszy raz robilem kaczke , zaje##sta wyszla
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robilem kaczke i wyszla , zajebista
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ten przepis.
UsuńKtoś bez kultury słowa i bez szacunku dla czytających, faktycznie może w ten sposób określić.
UsuńDzień dobry. Proszę powiedzieć, a co ze startą skórką pomarańczy? Dodajemy ją do sosu?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, tak, dodajemy do sosu.
UsuńAjjj, doczytałam.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy można obsmażyć kaczkę rano, zrobić sos itd, a wstawić do pieca w porze obiadowe? Czy lepiej robić wszystko na świeżo?
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Usuńja zawsze robię to od razu, bo taka jest najlepsza. Teoretycznie można podsmażyć rano, ale do obiadu kaczka wystygnie i wtedy trzeba będzie dłużej ją piec dłużej.