Ekspresowe bułki bez drożdży

podłużne bułki posypane sezamem
Ekspresowe bułki bez drożdży
 

Czy też tak czasem masz, że wstajesz rano i nie chce Ci się iść po pieczywo do sklepu? Albo po prostu zapomnisz  kupić chleb lub bułki? Mnie czasami tak się zdarza i wtedy z pomocą przychodzi mi ten właśnie przepis ma ekspresowe bułki bez drożdży.

Do ich upieczenia potrzebujesz podstawowych składników, które na pewno zawsze masz w domu. Ciasta na bułki nie trzeba zagniatać ani długo wyrabiać, trwa to dosłownie chwilę.

Natomiast jeśli masz ochotę ma drożdżowe bułki to tutaj znajdziesz inspirację:




pieczywo w metalowym pudełku

 

 

Ekspresowe bułki bez drożdży 

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • sezam do posypania 
  • mleko do malowania bułek

 

Wykonanie

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
  • Dodaj mleko, jajko i olej.
  • Wyrób gładkie ciasto i podziel je 6 równych części.
  • Następnie uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na koniec pomaluj mlekiem i posyp sezamem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut, aż się ładnie przyrumienią.

 

Inspiracja Tysia gotuje.pl

 


Komentarze