Ekspresowe bułki bez drożdży
Ekspresowe bułki bez drożdży |
Czy też tak czasem masz, że wstajesz rano i nie chce Ci się iść po pieczywo do sklepu? Albo po prostu zapomnisz kupić chleb lub bułki? Mnie czasami tak się zdarza i wtedy z pomocą przychodzi mi ten właśnie przepis ma ekspresowe bułki bez drożdży.
Do ich upieczenia potrzebujesz podstawowych składników, które na pewno zawsze masz w domu. Ciasta na bułki nie trzeba zagniatać ani długo wyrabiać, trwa to dosłownie chwilę.
Natomiast jeśli masz ochotę ma drożdżowe bułki to tutaj znajdziesz inspirację:
Ekspresowe bułki bez drożdży
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 200 ml mleka
- sezam do posypania
- mleko do malowania bułek
Wykonanie
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
- Dodaj mleko, jajko i olej.
- Wyrób gładkie ciasto i podziel je 6 równych części.
- Następnie uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na koniec pomaluj mlekiem i posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Inspiracja Tysia gotuje.pl
Ile oleju dodać?
OdpowiedzUsuń50 ml. Już dodałam olej do składników, dzięki za czujność
UsuńCzy można wykorzystać mąkę pełnoziarnistą zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, ale taka mąka jest ciężka i bułki mogą być twarde i zbite.
UsuńIle z tego przepisu około wychodzi bułek ?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie 6 sztuk
Usuń