Ekspresowe bułki bez drożdży
![]() |
Ekspresowe bułki bez drożdży |
Czy też tak czasem masz, że wstajesz rano i nie chce Ci się iść po pieczywo do sklepu? Albo po prostu zapomnisz kupić chleb lub bułki? Mnie czasami tak się zdarza i wtedy z pomocą przychodzi mi ten właśnie przepis ma ekspresowe bułki bez drożdży.
Do ich upieczenia potrzebujesz podstawowych składników, które na pewno zawsze masz w domu. Ciasta na bułki nie trzeba zagniatać ani długo wyrabiać, trwa to dosłownie chwilę.
Natomiast jeśli masz ochotę ma drożdżowe bułki to tutaj znajdziesz inspirację:
Ekspresowe bułki bez drożdży
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 200 ml mleka
- sezam do posypania
- mleko do malowania bułek
Wykonanie
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
- Dodaj mleko, jajko i olej.
- Wyrób gładkie ciasto i podziel je 6 równych części.
- Następnie uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na koniec pomaluj mlekiem i posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Inspiracja Tysia gotuje.pl
Ile oleju dodać?
OdpowiedzUsuń50 ml. Już dodałam olej do składników, dzięki za czujność
Usuń