Ekspresowe bułki bez drożdży

podłużne bułki posypane sezamem
Ekspresowe bułki bez drożdży
 

Czy też tak czasem masz, że wstajesz rano i nie chce Ci się iść po pieczywo do sklepu? Albo po prostu zapomnisz  kupić chleb lub bułki? Mnie czasami tak się zdarza i wtedy z pomocą przychodzi mi ten właśnie przepis ma ekspresowe bułki bez drożdży.

Do ich upieczenia potrzebujesz podstawowych składników, które na pewno zawsze masz w domu. Ciasta na bułki nie trzeba zagniatać ani długo wyrabiać, trwa to dosłownie chwilę.

Natomiast jeśli masz ochotę ma drożdżowe bułki to tutaj znajdziesz inspirację:




pieczywo w metalowym pudełku

 

 

Ekspresowe bułki bez drożdży 

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju 
  • 200 ml mleka
  • sezam do posypania 
  • mleko do malowania bułek

 

Wykonanie

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
  • Dodaj mleko, jajko i olej.
  • Wyrób gładkie ciasto i podziel je 6 równych części.
  • Następnie uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na koniec pomaluj mlekiem i posyp sezamem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut, aż się ładnie przyrumienią.

 

Inspiracja Tysia gotuje.pl

 


Komentarze

  1. Ile oleju dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50 ml. Już dodałam olej do składników, dzięki za czujność

      Usuń
  2. Czy można wykorzystać mąkę pełnoziarnistą zamiast pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, ale taka mąka jest ciężka i bułki mogą być twarde i zbite.

      Usuń
  3. Ile z tego przepisu około wychodzi bułek ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz