Dyniowe bułki drożdżowe

pomaranczowe-okragle-bulki

Dziś przychodzę z kolejną dyniową inspiracją. Dyniowe bułki drożdżowe to pyszny pomysł na domowe pieczywo, ale w nieco innym wydaniu. Bułki przygotowuje się dokładnie tak samo, jak te klasyczne, natomiast część mąki jest zastąpiona pieczoną dynią. Dynia daje im piękny pomarańczowy kolor. Do pieczenia wykorzystuję dynię Hokkaido, jej miąższ jest zwarty i mało wodnisty.
 
Pamiętaj, aby przy wiązaniu bułek sznurkiem nie robić tego zbyt ściele. Ciasto urośnie, więc sznurki mogą zbyt głęboko wejść w ciasto i potem będzie je ciężko wyjąć z upieczonych bułek. Sznurek przy wyjmowaniu może też uszkodzić miąższ i  dynie nie będą już takie ładne.

Bułki można podawać jak tradycyjne pieczywo, pięknie prezentują się na stole, przypominając małe okrągłe dynki.


Dyniowe bułki drożdżowe

Dyniowe bułki drożdżowe
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 3/4 szklanki pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko do malowania bułek
  • sezam do posypania 

 

 

Wykonanie:

  • Do dużej miski wlej letnie mleko, dodaj cukier, łyżkę mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Drożdże powinny podwoić swoją objętość.
  • Dynię zmiksuj bardzo dokładnie rozgnieć widelcem lub przetrzyj przez sito. 
  • Do miski z aktywnymi  drożdżami dodaj po kolei wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i dokładnie wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrób. 
  • Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, zagnieć. Ciasto nie powinno być rzadkie, w razie czego dodaj nieco mąki i znowu zagnieć.  
  • Ciasto podziel na kawałki o wadze 85 g każdy. 
  • Z każdego kawałka uformuj kulkę, a następnie obwiąż niezbyt ściśle sznurkiem, formując małą dynię. Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, bułeczki pomaluj rozkłóconym jajkiem i piecz około 15-20 minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru.
    Po wyjęciu z piekarnika wystudź je na kratce i delikatnie zdejmij z nich sznurek.

 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *