Ciasto jogurtowe z rabarbarem
![]()  | 
| Ciasto jogurtowe z rabarbarem | 
 
Ciasto jogurtowe z rabarbarem, to ciasto, które obowiązkowo zawsze musi się pojawić na naszym słodkim stole w maju i w czerwcu. Sezon na rabarbar w końcu do czegoś zobowiązuje 😀. Lubie też łączyć rabarbar z innym owocami - no właśnie, czy rabarbar to warzywo czy owoc?
To ciasto z rabarbarem jest bardzo proste do przygotowania, ważne jest tylko, aby wszystkie składniki z których będziemy je robić miały pokojową temperaturę. Wtedy masz pewność, że ciasto podczas ucierania i miksowania nie zważy się.
Ciasto możesz też upiec w nieco mniejszej foremce, urośnie nieco wyższe. Natomiast jeśli nie masz jogurtu, równie dobrze możesz dodać do niego kefir.
Na blogu znajdziesz też przepisy na inne rabarbarowe ciasta:
- drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
 - szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
 - szybki placek na maślance z rabarbarem
 - tartę z rabarbarem i budyniem 
 
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 3/4 szklanki jogurtu
 - 1/3 szklanki oleju
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - ok. 300 g rabarbaru
 - cukier puder do posypania 
 
Wykonanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 - Rabarbar pokrój na plasterki o szerokości ok 1 cm.
 - W misce utrzyj na puszystą masę jajka z cukrem.
 - Wlewaj powoli olej, miksując ciasto na wolnych obrotach.
 - Następnie dodaj jogurt i zmiksuj.
 - Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
 - Dodawaj ja patiami do ciasta miksując na wolnych obrotach.
 - Formę wyłóż papierem do pieczenia.
 - Wyłóż ciasto i wyrównaj.
 - Wyłóż na nie rabarbar delikatnie wciskając go w ciasto.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
 - Sprawdź drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, można wyłączyć piekarnik.Jeśli będzie mokry dopiecz ciasto 5-10 minut.
 - Po upieczeniu wystudź ciasto przez 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
 - Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
 



Komentarze
Prześlij komentarz