7/01/2017

Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem

owocowe-ciasto-widok-z-gory

Póki jeszcze jest rabarbar koniecznie musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka.  Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu !



Za co kochamy truskawki
Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i ceny są sporo wyższe. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach odżywczych. Są bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz makroelementów. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą. Zmniejszają także ilość kwasu moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Trwają również badania nad antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych, Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Niestety nie każdy może jeść te owoce, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Szczególnie nie powinny ich jadać matki, które karmią swoje maluchy piersią.

Wartości odżywcze w 100 g
  • kalorie - 28
  • węglowodany - 7,2 g
  • białko - 0,7 g
  • tłuszcze - 0,4 g
  • błonnik - 1,8 g
  • indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
  • wapń - 16 mg
  • żelazo - 0,41 mg
  • magnez - 13 mg
  • fosfor - 24 mg
  • potas - 153 mg
  • sód - 1 mg
  • cynk - 0,14 mg
  • witamina C - 60 mg
  • witamina A - 1 μg
  • witamina E - 0,29 μg
  • witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
  • witamina B3 (PP) - 0,386 mg
  • witamina B6 - 0,047 mg
Źródło:  USDA National Nutrient Database

Truskawki w kuchni
Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye.


Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm 
Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu
  • 30 g oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 250 g truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych


Wykonanie:
Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek, łodygi rabarbaru kroimy  w plasterki, truskawki na pół.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy.  Truskawki i rabarbar układamy na cieście, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami.
Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz