Kokosowy deser z truskawkami


Dziecinnie prosty do wykonania deser. Lekki, letni i pyszny. Z delikatną nutką kokosa. I oczywiście z truskawkarni. Koniecznie trzeba go przygotować póki są jeszcze nasze pyszne i aromatyczne truskawki. Delikatnie schłodzony smakuje bosko !



Kokosowy deser z truskawkami
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Składniki
  • 500 g jogurtu typu greckiego
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 20 g żelatyny
  • truskawki

Wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dwoma łyżkami jogurtu hartujemy żelatynę, a następnie miksujemy ja z pozostałą masą jogurtową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę mieszamy z masą jogurtowa.
Truskawki kroimy na pół i układamy je w pucharkach na zmianę z masą kokosową.
Następnie chowamy je do lodówki na 2 godziny.

Komentarze

Prześlij komentarz