Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
Póki jeszcze jest rabarbar koniecznie musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka. Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu !
Za co kochamy truskawki
Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i ceny są sporo wyższe. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach odżywczych. Są bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz makroelementów. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą. Zmniejszają także ilość kwasu moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Wartości odżywcze w 100 g
- kalorie - 28
- węglowodany - 7,2 g
- białko - 0,7 g
- tłuszcze - 0,4 g
- błonnik - 1,8 g
- indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
- wapń - 16 mg
- żelazo - 0,41 mg
- magnez - 13 mg
- fosfor - 24 mg
- potas - 153 mg
- sód - 1 mg
- cynk - 0,14 mg
- witamina C - 60 mg
- witamina A - 1 μg
- witamina E - 0,29 μg
- witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
- witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
- witamina B3 (PP) - 0,386 mg
- witamina B6 - 0,047 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
Truskawki w kuchni
Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye.
Przepisy na blogu:
Torcik truskawkowy z biszkoptami
Torcik truskawkowy z biszkoptami
Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 1 szklanka jogurtu
- 30 g oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 250 g truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek, łodygi rabarbaru kroimy w plasterki, truskawki na pół.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki i rabarbar układamy na cieście, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami.
Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz