Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg266FigHwnpjBXkBqUKY6px3xRfkJA6nkgZkYPCMb8RcQppyLqJMNlQXWe2Z2R5f5jwBJ-o1JuHcOE4GrG6NcnEsNWHpnhjARzF-IcoM08A6XG44jrWY8c0flMbY8R7vUazbmqhjtkAcU/s1600-rw/DSC05805-1.jpg)
Tarta z waniliowym kremem i truskawkami
Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm
Składniki
Kruche ciasto:
Kruche ciasto:
- 125 g maki pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 75 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody
Krem waniliowy:
- 6 żółtek
- 125 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Teraz możemy przygotować krem.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego 2/3 cukru, rozkrojoną laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie żółtka ubijamy na puszysta masę razem z pozostałym cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek cały czas dokładnie mieszając. Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając.
Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po tym czasie usuwamy kulki i dopiekamy ciasto kolejne 10-15 minut, aż będzie złociste. Ciasto odstawimy do przestygnięcia.
Z kremu wyjmujemy laskę wanilii. Na zimne ciasto wykładamy zimny krem, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki.
sliczna tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :).
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ta tarta jest tak piękna, że aż szkoda ją jeść...
OdpowiedzUsuńNiestety cała już zjedzona ;)
UsuńTak się domyśliłam ;)
UsuńTrzeba będzie powtórzyć, robi się ją w sumie szybko.
UsuńNie mam podłóżnej formy..w okrągłej pewnie też wyjdzie prawda? Cudne to takie lekkie...!
OdpowiedzUsuńTak, w okrągłej też wyjdzie :). Albo w mniejszych tarteletkach.
Usuńdziękuję!
Usuń