Krucha tarta z  delikatnym kremem waniliowym i świeżymi  truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców.





Tarta z waniliowym kremem i truskawkami

Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm

Składniki
Kruche ciasto:
  • 125 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 75 g zimnego masła 
  • 30 g cukru pudru
  • ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody
Krem waniliowy:
  • 6 żółtek
  • 125 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
Dodatkowo:
  • truskawki






 

Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Teraz możemy przygotować krem.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do  niego 2/3 cukru, rozkrojoną laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie żółtka ubijamy na puszysta masę razem z  pozostałym cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek cały czas dokładnie mieszając. Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta.  Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając.
Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również  do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po tym czasie usuwamy kulki i dopiekamy ciasto kolejne 10-15 minut, aż będzie złociste. Ciasto odstawimy do przestygnięcia.
Z kremu wyjmujemy laskę wanilii. Na zimne ciasto wykładamy zimny krem, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki.






Komentarze

Prześlij komentarz