Warsztaty Korrida smaku z Kuchnią Lidla


Dziś na blogu relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Kuchnię Lidla pod smakowitym tytułem "Korrida smaków".



 Warsztaty Korrida smaku z Kuchnią Lidla

17 kwietnia na zaproszenie Lidla miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Korrida smaku, gdzie tematem przewodnim była kuchnia iberyjska, czyli smaki Hiszpanii i Portugalii. Smakowite warsztaty poprowadził sam szef Karol Okrasa. Warsztaty odbyły się w warszawskim studio Cook up.
Na stołach czekały na nas hiszpańskie i portugalskie przekąski dostępne podczas tematycznego tygodnia w sklepach Lidl.




Do tej pory nie miałam okazji poznać Karola Okrasy osobiście, znałam go tylko z telewizji i jego programów kulinarnych. "Na żywo" Karol okazał się być równie sympatyczny i bezpośredni, jak na małym ekranie. Dzielił się z  nami swoją wiedzą i doświadczeniem kulinarnym. Warsztaty były bardzo interesujące, a dla mnie dodatkowo były smakowitym wspomnieniem z czasów kiedy mieszkałam w Hiszpanii.





W trakcie warsztatów  zostaliśmy podzieleni na 3 grupy, każda  z grup przygotowała 3 różne dania. Grupa w której się znalazłam przygotowała, między innymi, tradycyjne danie hiszpańskie, czyli paellę. Znalazł się w niej kurczak, kalmary, małże i krewetki i... groszek cukrowy.





Jako przystawkę zrobiliśmy sałatkę z szynką Serrano, melonem, arbuzem świeżym serkiem Burgos i rukolą. A wszystko zostało skropione winegretem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i winnego octu sherry.


Następną potrawą było danie z kuchni portugalskiej, czyli zapiekanka warzywna z dorszem i owocami morza.



Miło było pogotować po hiszpańsku z mistrzem kuchni, odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, a przy okazji spotkać się z zaprzyjaźnionymi blogerami kulinarnymi z całej Polski.
Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za  zaproszenie i za wspaniałą organizację smakowitych warsztatów




Część zdjęć dzięki uprzejmości Organizatora warsztatów.

Komentarze

Prześlij komentarz