6/04/2020

Szybki placek na maślance z rabarbarem

ciasto-z-czerwonym-rabarbarem

Szybki placek na maślance z rabarbarem to jedno z łatwiejszych ciast jakie znam. Wystarczy tylko szybko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć na tortownicę, poukładać dodatki - w tym przypadku rabarbar - i do piekarnika. Ciasto możemy także upiec z innymi owocami, ważne jest tylko, aby one nie były zbyt wilgotne, bo zrobi eis nam zakalec. Można je też ewentualnie obtoczyć mąką ziemniaczaną.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko:

Szybki placek na maślance z rabarbarem



Szybki placek na maślance z rabarbarem

Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
Składniki:
(1 szklanka o pojemności 250 ml)

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.


Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Rabarbar kroimy na równe kawałki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia  tortownicę o średnicy 24 cm, układamy na nim rabarbar, lekko wciskając go w ciasto.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 60 minut, aż do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy obręcz.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza