Kompot z truskawek i borówek amerykańskich

Kompot z truskawek i borówek amerykańskich
 

Kompot z truskawek i borówek amerykańskich, to pyszny pomysł na letni napój. W jego skład wchodzą nie tylko owoce, ale także odrobina kardamonu, która nadała mu lekko korzennego aromatu i smaku.

Bardzo mnie cieszy to, że kompoty znowu wracają do łask, bo według mnie są dużo zdrowsze, niż kupne napoje gazowane, które zawierają bardzo dużo cukru, różnego rodzaju konserwantów, barwników i tym podobnych. A poza tym możemy sobie tworzyć nasze ulubione połączenia i smaki.


Przepisy na owocowe kompoty

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na te napoje:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 



Kompot z truskawek i borówek amerykańskich

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1000 g truskawek
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • sok z cytryny lub limonki

 

Wykonanie

  • Z truskawek oderwij szypułki, owoce pokrój na ćwiartki. 
  • Wrzuć owoce do garnka, wlej litr wody, dodaj borówki, cukier i kardamon. Wymieszaj.
  • Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. 
  • Gdy kompot lekko przestygnie wlej sok z cytryny lub, jeśli wolisz limonki.


ciemnoczerwony płyn w szklance

Komentarze