12/25/2015

Kompot z suszonych wędzonych śliwek


Kompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z suszonych owoców z cytrusami.


Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia
Składniki:
  • 300 g suszonych wędzonych śliwek
  • 1000 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Śliwki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i odstawmy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Kompot odstawiamy do całkowego wystudzenia.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Uwielbiam, właśnie taki z wędzonych śliwek. Zawsze na święta :-).

    OdpowiedzUsuń