Mini serniczki bazyliowe na zimno

małe serniki z mailną na górze
Mini serniczki bazyliowe na zimno
 

Mini serniczki bazyliowe to szybki do przygotowania pyszny letni deser. Latem zawsze mam w ogródku kilka krzaczków bazylii, więc wykorzystuje ją w kuchni na różne sposoby. Dodaję oczywiście do sałatki caprese, do różnego rodzaju makaronów, do grzanek. Przerabiam ją także na pesto → bazyliowe pesto.

Mini serniczki są bardzo proste do przygotowania, jedynie potrzebujesz nieco cierpliwości przy ich tężeniu. Muszą spędzić w lodówce kilka godzin, szczególnie gdy za oknem są takie upały, jak teraz. Jeśli chcesz, sernik możesz również zrobić w większej tradycyjnej formie.

Serniczki przygotowałam specjalnie do sobotniego odcina Pytania na Śniadanie → słodkie hity z Instagrama - Gatita w Pytaniu na Śniadanie.


Bazylia nie tylko na wytrawnie

Parę lat temu odkryłam, że to aromatyczne zioło jest pyszne nie tylko na słono, ale równie wspaniale smakuje w deserach i daniach na słodko. Na pierwszy ogień poszła wtedy panna cotta z bazylią gotowaną w śmietance. Aromat tego deseru tak mnie oczarował, że postanowiłam eksperymentować dalej i zaczęłam przygotowywać desery na zimno oraz napoje.


Przepisy na słodko z bazylią

Na blogu znajdziesz też inne przepisy z bazylią w słodkiej odsłonie. Aby przejść do przepisu kliknij w link::
 

Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity

 


okrągłe babeczki z sera na talerzyku


Mini serniczki bazyliowe na zimno

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 10 foremek o średnicy 8 cm

Składniki: 

  • 200 ml kremówki 30%
  • listki z 5-6 gałązek bazylii
  • 700 g serka na sernik z wiaderka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • maliny do ozdoby

 

 Wykonanie

  • Listki bazylii drobno pokrój i zblenduj z 3-4 łyżkami sera. 
  • Dodaj pozostały ser oraz cukier i miksuj do połączenia składników.
  • Żelatynę wsyp do 1/2 szklanki wody. Namaczaj ją przez 10 minut, po czym delikatnie podgrzej w mikrofali przez kilkanaście sekund, mieszaj, aż się rozpuści. 
  • Zahartuj ją kilkoma łyżkami sera i zmiksuj z pozostałym serem.
  • Kremówkę ubij na sztywną masę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj aż się połączy z  serem.
  • Następnie masę przełóż do plastikowych foremek. 
  • Włóż je do lodówki na całą noc.
  • Po tym czasie serniczki wyjmij z foremek i podaj ozdobione malinami.

 

Komentarze