Domowe lody bazyliowe
Bazylia na słodko to moje tegoroczne odkrycie sezonu ! Czemu ja na to nie wpadłam wcześniej ? To zaskakujące połączenie, czyli bazylia i cukier okazało się, jak dla mnie, rewelacyjne. Dziś na blogu kolejna propozycja słodkiej bazylii, czyli domowe lody bazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać lody bez użycia jajek jest przepis tutaj.
A poza tym znajdziecie u mnie też:
Domowe lody bazyliowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 3 żółtka
- 150 ml mleka
- 200 ml kremówki
- 100 g drobnego cukru
- 30 g świeżej bazylii
Wykonanie:
Z
łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy
cukier i blendujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem bazyliowym na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową
Z
zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów,
uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po
tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do
zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.
Komentarze
Prześlij komentarz