7/21/2015

Syrop bazyliowy


Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że ostatnio zakochałam się  w bazylii i odkrywam jej smak w wersji na  słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami, domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa.
Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ?


 Syrop bazyliowy
Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin 
Składniki:
  • 200 g wody
  • 120 g cukru
  • 25-30 g listków bazylii
  • sok z 1/2  limonki

Wykonanie:
W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z  cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z limonki, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy  w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy go spasteryzować.


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. boski! uwielbiam wszystko co bazyliowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-). A co dobrego jeszcze robisz z bazylii ?

      Usuń
    2. właściwie to po prostu dodaję ją gdzie się da, do past do chleba, makaronów, no i zawsze na kanapkę :))

      Usuń
    3. a na słodko to właściwie jeszcze nie dodawałam chyba,
      dopiero od niedawna mam dostęp do bazylii więc pomysły przyjdą z czasem pewnie ;)

      Usuń
    4. Ja na słodko pierwszy raz, ale zdecydowanie jestem na tak :-).

      Usuń
  2. Ooo, to mi się podoba, bo też uwielbiam bazylię w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że wspaniale się w nich sprawdza ? :-).

      Usuń
  3. Syrop bazyliowy świetnie nadaje się do drinka w towarzystwie zmiksowanych świeżych bądź mrożonych truskawek. Piłam takiego bazyliowo-truskawkowego drinka w restauracji, był rewelacyjny!!! Często latem robię je gościom, alkoholowe jak też i bezalkoholowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł, muszę go wykorzystać, dzięki :).

      Usuń