Koktajl z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka to samo dobro i samo zdrowie. Ta mała czarna kuleczka to przede wszystkim najbogatsze źródło witaminy C i witaminy P (rutyny). Poza tym zawiera duże ilości witamin z grupy B, sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno.
Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.
Koktajl z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Owoce obieramy z szypułek i dokładnie płuczemy. Wrzucamy do blendera, dolewamy mleko i dodajemy cukier. Bardzo dokładnie blendujemy przez 3-4 minuty, bo skórka czarnej porzeczki jest dosyć twarda. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby koktajl się schłodził.
Bajeczny kolor :) Uwielbiam czarną porzeczkę :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że kolor piękny ? :-).
UsuńTo ja zabieram jeden sloiczek z takim koktajlem... Przyda sie, bo wlasnie umieram z ciepla :-D
OdpowiedzUsuńTo fakt, dziś strasznie gorąco. Zabieraj, zabieraj, dobrze schłodzony ;-).
Usuń