6/28/2018

Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej)

zielony-plyn-w-sloiku

Świeże i gęste koktajle są idealną propozycją na zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jako bazę używam do nich szpinaku, ale pyszne będą też z jarmużem. Dodaję też do nich świeży imbir, który nie dość, że jest zdrowy, to nadaje koktajlowi wyrazistego smaku.
Na blogu znajdziecie także przepis na zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem i zielony koktajl z grejpfrutemWszystkie zostały przygotowane zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie, a lubicie słodsze napoje dodajcie do nich na przykład świeżego ananasa lub odrobinę miodu.




Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1 duża garść liści młodego szpinaku
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 1 średni ogórek
  • 1 zielone jabłko
  • 1/2 kiwi
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • kilka listków mięty


Wykonanie:
Szpinak płuczemy, jabłko i ogórka dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne, kiwi obieramy. Owoce i ogórka kroimy na mniejsze kawałki i wraz ze szpinakiem i miętą wrzucamy do blendera. Imbir drobno kroimy, dodajemy do blendera, wlewamy wodę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i od razu pijemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz