Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii

sernik-z-czerwona-porzeczka-i-zielona-bazylia

W tym roku czerwonych porzeczek jest mnóstwo! Moje krzaczki, aż się uginają od tych czerwonych kwaskowych kuleczek. Jak co roku robię z nich nalewkę, galaretkę i dżem, no i oczywiście sernik na zimno! Tym razem postanowiłam nieco zmienić jego recepturę i podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam zmiksowaną świeżą bazylię. Wyszło przepysznie, zachęcam Was do wypróbowania!




Parę słów o czerwonej porzeczce 
Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ zawierają duża ilość witaminy C. Dlatego też są źródłem  aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała. Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego
Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru.
Porzeczki ułatwiają także pracę układowi moczowemu, ponieważ mają właściwości moczopędne. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum.
Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi  rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego.

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)
  • Wartość energetyczna - 65 kcal
  • Białko ogółem - 1.4 g
  • Tłuszcz - 0.20 g
  • Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
  • Błonnik - 4.3
  • Wapń - 33 mg
  • Żelazo - 1.00 mg
  • Magnez - 13 mg
  • Fosfor - 44 mg
  • Potas - 275 mg
  • Sód - 1 mg
  • Cynk - 0.23 mg
  • Witamina C - 41 mg
  • Tiamina - 0.040 mg
  • Ryboflawina - 0.050 mg
  • Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
  • Witamina B6 - 0.070 mg
  • Kwas foliowy - 8 μg
  • Witamina A – 42 IU
  • Witamina E - 0.10 mg
  • Witamina K - 11.0 μg
 Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Czerwona porzeczka w kuchni

Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku !



Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutka bazylii
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania60 minut - czas chłodzenia
Składniki
Masa porzeczkowa:

  • 300 g czerwonej porzeczki + 1 /2 szklanki
  • 300 g serka mielonego z wiaderka
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny


Masa bazyliowa

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g serka mielonego z wiaderka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 duża garść listków bazylii





Wykonanie
Masa porzeczkowa:
Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Formę wykładamy folią spożywczą.
W misce mikserem ubijamy serek z jogurtem i cukrem pudrem. Dwoma łyżkami masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy serowej, cały czas miksując.
Porzeczki odrywamy z łodyżek i 300 g owoców dokładnie blendujemy, resztę odkładamy. Mus porzeczkowy wlewamy do masy serowej i miksujemy. Następnie wrzucamy całe owoce,  mieszamy i wlewamy do formy. Wkładamy do lodówki, aż stężeje.
Masa bazyliowa:
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
W misce blendujemy serek, jogurt, cukier puder, przestudzoną żelatynę i listki bazylii na gładką masę. Wylewamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje.



Komentarze