sobota, 1 sierpnia 2015

Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką

Pin It

Na krzaczku dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie.



 Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką

Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • rozpuszczone masło do posmarowania ciasta
Nadzienie: 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego
  • kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek


Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z  cynamonem, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 18 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej bułeczki. Na każdej bułeczce układamy porzeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

4 komentarze: