7/02/2018

Galaretka z czarnej porzeczki

ciemna-galaretka-owocowa-w misce

Już właśnie zaczął się sezon na robienie domowych przetworów. W tym roku u mnie na pierwszy ogień poszła czarna porzeczka. Zrobiłam z niej klasyczną galaretkę. W zimę będzie idealna jako dodatek do naleśników, koktajli czy też do pieczonych mięs.  A ponieważ bardzo lubię czarną porzeczkę, to na pewno przygotuję z niej jeszcze coś pysznego - oprócz przetworów -  na przykład boskie semifreddo z czarną porzeczkądietetyczny jogurtowiec - sernik na zimno albo sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki. Pyszny jest też bardzo prosty koktajl z czarnej porzeczki.
A tymczasem zapraszam Was po przepis na galaretkę  z czarnej porzeczki.





Galaretka  z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:

  • 2000 g czarnej porzeczki
  • 1500 g cukru




Wykonanie:
Porzeczki obieramy z szypułek i płuczemy, dobrze odsączamy z wody. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Owoce delikatnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Odstawiamy na około 60 minut, aby puściły sok. Po tym czasie owoce doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Porzeczki przecieramy przez sito. Z powrotem przelewamy je do garnka i gotujemy przez 5 minut. Gorącą galaretkę wlewamy do suchych i wyparzonych słoiczków., dokładnie zakręcamy. Ustawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką, aż do wystudzenia.
Pestek pozostałych po przecieraniu nie wyrzucamy, można ugotować na nich kompot.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz