Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki


Ostatnio rozkochałam się w owocowych sernikach na zimno ! Jak tylko pojawiają się nowe sezonowe owoce od razu je testuję czy się nadają do sernika ? :-). Tak też powstał sernik na zimno z  musem z czarnej porzeczki. I powiem Wam, że czarna porzeczka też się doskonale nadaje. Duet: jogurtowy słodkawy spód i kwaskowy owocowy wierzch idealnie się komponuje.







Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 5 godzin

Składniki
Masa serowa:
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 250 g tłustego sera zmielonego
  • 70 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklani gorącej wody
Mus porzeczkowy:
  • 350 g czarnej porzeczki
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody


Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści.
Ser i jogurt miksujemy w misce razem z cukrem pudrem. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy serowej. Dokładnie miksujemy.
Tortownice wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę serową. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Porzeczki miksujemy i przecieramy przez sitko, a następnie mieszamy z cukrem pudrem i jogurtem
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy owocowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy owocowej i miksujemy. Warstwę owocową wylewamy na masę serową i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.


Komentarze