7/10/2018

Sorbet ananasowy z bazylią bez cukru


Nie ma nic lepszego na upały, niż własnoręcznie zrobiony sorbet bez żadnych zbędnych dodatków,  substancji zapachowych czy smakowych, czy nawet cukru. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnej maszynki do lodów, wystarczy tylko bledner, który zmiksuje nam owoce. Bardzo dojrzały ananas, sok z  cytryny i trochę świeżej bazylii i pyszny domowy sorbet ananasowy gotowy. Zobaczcie, jakie to banalne i dziecinnie proste!




Sorbet ananasowy z bazylią bez cukru
Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia
Składniki:

  • 1000 g świeżego dojrzałego ananasa 
  • sok z 1 cytryny
  • porządna garść listków bazylii





Wykonanie:
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy sok z  cytryny i wrzucamy porwane na małe kawałki listki bazylii. Przez chwilę blendujemy, tak aby były widoczne małe kawałki zielonych listków.
Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz