1/14/2018

Wegański bigos (dieta dr Dąbrowskiej)

kapusta-z-przyprawami-w-garnku


 Bigos to tradycyjne polskie danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także weganie i ci co na diecie ? Oczywiście nieco odchudzić i przygotować wersję bez mięsa. 😊.
Dziś zapraszam Was na właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Według najnowszej książki  w trakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk.

Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.


Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:



Wegański bigos (dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowanie: 40 minut
Składniki:
  • 1/2 małej białej kapusty
  • 1000 g kiszonej kapusty 
  • 1 duża cebula
  • 1/2 jabłka
  • 3-4 śliwki suszone 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela anielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka jałowca 
  • mielony kminek
  • czerwona papryka
  • sól himalajska lub morska opcjonalnie


Wykonanie:
Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie bigos przyprawiamy pozostałymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Moja kapusta kiszona była dosyć słona, wiec soli już nie dodawałam.


Print Friendly and PDF

30 komentarzy:

  1. Agatko dziś też zrobiłam bigos wegański, choć zupełnie inny. Z Twojego przepisu chętnie skorzystam :) Jestem pod wielkim wrażeniem zmiany graficznej bloga - wygląda pięknie :) POza tym każde zdjęcie jak obraz. Chylę czoła, pięknie jest :) Pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :), lejesz miód na moje serce, tym bardziej wiedząc jak piękne zdjęcia Ty robisz <3.
      Duży buziak!

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie jak prawdziwy :D, smakuje też pysznie!

      Usuń
  3. Bigosik ekstra. Sam przyrządzam podobny, ale zazwyczaj pełno w nim suszonych grzybów. Przed świętami jednak różni tacy, co to się za znajomych a przyjaciół podają, obłupili mnie strasznie z zapasów z jesieni i od nowego roku już tak bogato nie będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotujemy bez dodatku wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gotujemy bez wody.Pod przykryciem kapusta puści pięknie sok ☺.

      Usuń
  5. A czy można go jesc na poście dr. Dąbrowskiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można jeść suszonych owoców na poście dr dąbrowskiej.

      Usuń
    2. Tak, można jeść suszone śliwki na poście! Zgodnie z najnowszą książką z przepisami dr Dąbrowskiej. A dokładniej, takie info znajduje się na str. 30 :). Zachęcam do sprawdzenia.

      Usuń
  6. A czy można go jesc na poście dr. Dąbrowskiej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się gotuje, co i rusz próbuję, tylko że co chwila podlewam kwasem z kapusty, bo moje kapusty coś ciężkie w puszczaniu wody :) Tylko ile czasu gotować taki bigosik? Mój siedzi godzinę i jeszcze może więcej. Póki co - bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli smakuje, to może już wystarczy gotowania? :)

      Usuń
    2. Gotował się ponad 1,5 godziny ale jest pyszny :)

      Usuń
    3. Ja tez właśnie gotuje i tez już ponad godzinę. Jeszcze nie jest taki jak Twój na zdjęciu, ten Twój to w ogóle taki ciemny jest, u mnie lekko różowy od koncentratu :( i cały czad twardy

      Usuń
    4. Ja nie lubię rozgotowanego bigosu, więc taki twardawy mi pasuje :).
      Kolorem się nie kieruj, każdy monitor może nieco inaczej pokazywać kolor.

      Usuń
  8. papryka suszona czy swieża?

    OdpowiedzUsuń
  9. Moj pierwszy bigos w życiu i wyszedł ogień :) pyszny, wspaniały, smakowity :) dziękuje za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszą takie słowa :). Zapraszam częściej!

      Usuń
  10. Dziękuję za przepis, wyszedł przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  11. nie można gorczycy na poście dr Dąbrowskiej

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam wczoraj ten bigos,ale nikt go nie chce jeść bo jedzenie samej kapusty średnio nam podchodzi,często sięgam po vege potrawy ale ten wybór jest nietrafiony.

    OdpowiedzUsuń
  13. Naprawdę gotujemy bez wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę :). Kapusta pod przykryciem puści sok, więc nie ma potrzeby rozcieńczania bigosu wodą.

      Usuń