1/14/2018

Wegański bigos (dieta dr Dąbrowskiej)

kapusta-z-przyprawami-w-garnku


 Bigos to tradycyjne polskie danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także weganie i ci co na diecie ? Oczywiście nieco odchudzić i przygotować wersję bez mięsa. 😊.
Dziś zapraszam Was na właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Według najnowszej książki  w trakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk.
Tutaj poczytacie jak wyglądają  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.


Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:



Wegański bigos (dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowanie: 40 minut
Składniki:
  • 1/2 małej białej kapusty
  • 1000 g kiszonej kapusty 
  • 1 duża cebula
  • 1/2 jabłka
  • 3-4 śliwki suszone 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela anielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka jałowca 
  • mielony kminek
  • czerwona papryka
  • sól himalajska lub morska opcjonalnie


Wykonanie:
Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie bigos przyprawiamy pozostałymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Moja kapusta kiszona była dosyć słona, wiec soli już nie dodawałam.


Print Friendly and PDF

26 komentarzy:

  1. Agatko dziś też zrobiłam bigos wegański, choć zupełnie inny. Z Twojego przepisu chętnie skorzystam :) Jestem pod wielkim wrażeniem zmiany graficznej bloga - wygląda pięknie :) POza tym każde zdjęcie jak obraz. Chylę czoła, pięknie jest :) Pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :), lejesz miód na moje serce, tym bardziej wiedząc jak piękne zdjęcia Ty robisz <3.
      Duży buziak!

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie jak prawdziwy :D, smakuje też pysznie!

      Usuń
  3. Bigosik ekstra. Sam przyrządzam podobny, ale zazwyczaj pełno w nim suszonych grzybów. Przed świętami jednak różni tacy, co to się za znajomych a przyjaciół podają, obłupili mnie strasznie z zapasów z jesieni i od nowego roku już tak bogato nie będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotujemy bez dodatku wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gotujemy bez wody.Pod przykryciem kapusta puści pięknie sok ☺.

      Usuń
  5. A czy można go jesc na poście dr. Dąbrowskiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można jeść suszonych owoców na poście dr dąbrowskiej.

      Usuń
    2. Tak, można jeść suszone śliwki na poście! Zgodnie z najnowszą książką z przepisami dr Dąbrowskiej. A dokładniej, takie info znajduje się na str. 30 :). Zachęcam do sprawdzenia.

      Usuń
  6. Właśnie się gotuje, co i rusz próbuję, tylko że co chwila podlewam kwasem z kapusty, bo moje kapusty coś ciężkie w puszczaniu wody :) Tylko ile czasu gotować taki bigosik? Mój siedzi godzinę i jeszcze może więcej. Póki co - bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli smakuje, to może już wystarczy gotowania? :)

      Usuń
    2. Gotował się ponad 1,5 godziny ale jest pyszny :)

      Usuń
    3. Ja tez właśnie gotuje i tez już ponad godzinę. Jeszcze nie jest taki jak Twój na zdjęciu, ten Twój to w ogóle taki ciemny jest, u mnie lekko różowy od koncentratu :( i cały czad twardy

      Usuń
    4. Ja nie lubię rozgotowanego bigosu, więc taki twardawy mi pasuje :).
      Kolorem się nie kieruj, każdy monitor może nieco inaczej pokazywać kolor.

      Usuń
  7. papryka suszona czy swieża?

    OdpowiedzUsuń
  8. Moj pierwszy bigos w życiu i wyszedł ogień :) pyszny, wspaniały, smakowity :) dziękuje za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszą takie słowa :). Zapraszam częściej!

      Usuń
  9. Dziękuję za przepis, wyszedł przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. nie można gorczycy na poście dr Dąbrowskiej

    OdpowiedzUsuń