Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)
Według mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym dopiero od niedawna gości na naszym stole, a ja żałuję, że dopiero teraz je odkryłam, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale 😃. Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym większym markecie, ja używam elektrycznego spiralizera, który w dosłownie chwilę tnie i ściera wszystko na przeróżne kształty i rozmiary.
Do spaghetti przygotowałam gęsty pomidorowy sos z odrobina chili, idealnie się komponuje z lekko mdławą cukinią.
Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Warto też zajrzeć do najnowszej pozycji Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- szpinak z pomidorami
- ratatouille, warzywny gulasz
- sałatka z pieczonych buraków
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1/2 cebuli
- 2 łodyżki selera naciowego
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- sól morska lub himalajska
- pieprz
- płatki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Łodyżki selera kroimy w cienie plasterki. Czosnek i cebulę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, plasterki selera, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Cukinię płuczemy i kroimy na kształt spaghetti. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy do niego spaghetti. Wyłączamy kuchenkę i blanszujemy 2 minuty, po czy odcedzamy. Mieszamy z sosem i podajemy posypane natką z pietruszki.
Cukinię płuczemy i kroimy na kształt spaghetti. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy do niego spaghetti. Wyłączamy kuchenkę i blanszujemy 2 minuty, po czy odcedzamy. Mieszamy z sosem i podajemy posypane natką z pietruszki.
Spagetti pyszne! Dziękuję za przepis :) Kasia S.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, zagości na stałe w moim menu 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, to moje ulubione danie :)
UsuńCześć! Czy Twoje przepisy są na 1 porcję w diecie Dąbrowskiej? :)
OdpowiedzUsuńHej, nie to nie jest jedna porcja, mogą być 2-3 w zależności od tego jak dużo jesteś w stanie zjeść.
Usuń