3/02/2018

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)

makron-warzywny-z-czerwonym-sosem

Według mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym dopiero od niedawna gości na naszym stole, a ja żałuję, że dopiero teraz je odkryłam, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale 😃. Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym  większym markecie, ja używam elektrycznego spiralizera, który w dosłownie chwilę tnie i ściera wszystko na przeróżne kształty i rozmiary.
Do spaghetti przygotowałam gęsty pomidorowy sos z odrobina chili, idealnie się komponuje z lekko mdławą cukinią.
Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:



Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz
  • płatki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę,  a czosnek drobno siekamy. Łodyżki selera kroimy w cienie plasterki. Czosnek i cebulę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, plasterki selera, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Cukinię płuczemy i kroimy na kształt spaghetti. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy do niego spaghetti. Wyłączamy kuchenkę i blanszujemy 2 minuty, po czy odcedzamy. Mieszamy z sosem i podajemy posypane natką z pietruszki.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz