1/26/2018

Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej)

warzywa-pokrojone-w-zupie

Wegański wywar warzywny podstawowy jest przepisem bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański  makaronem z marchewki.
O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj). 

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:




Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • kawałek kapusty
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 goździki
  • sól morska lub himalajska
  • ok. 3 litrów wody
  • gałązki natki lub lubczyku

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki po czym opiekamy ją na suchej patelni. Pora kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wszystko wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: