2/06/2018

Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej)

zolty-kalafior-na-patelni

Z kalafiornicą, czyli wegańską a la jajecznicą spotkałam się po raz pierwszy w trakcie diety warzywno-owocowej. I powiem Wam, że podbiła ona nasze podniebienia. Jest przygotowana bez tłuszczu, robi się ją bardzo prosto i szybko. Na pewno wejdzie na stałe do naszego menu, wtedy cebulę i czosnek zeszklimy na odrobinie oliwy z oliwek.
W przepisie opcjonalnie można wykorzystać czarną sól, która charakteryzuje się specyficznym jajecznym zapachem.
Jeśli lubicie nie kalafiora al dente przedłużcie nieco czas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie.




Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • woda lub wegański wywar warzywny
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól morska lub himalajska
  • opcjonalnie czarna sól
  • 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru

Wykonanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w  drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko ma być lekko wilgotny, żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut.
Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. O rety, wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne przepisy! Do pełni szczęścia brakuje mi tylko rozpiski kalorii potraw🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Mnie też brakuje tych ilości kalorii, ale niestety nie jest to takie proste...

      Usuń
  3. W tabelach kalorii wystarczy wpisać wagę produktów i stworzyć potrawę, wtedy wiadomo jaki ma skład odżywczy. Dla mnie nieważne czego ile, ważne że jest pyyyyszna :) Ale ja uwielbiam kalafior w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że są :). Korzystam z nich czasami, ale nie zawsze są wszystkie składniki niestety...
      A kalafior to też moja miłość!

      Usuń