Uwielbiam pieczone warzywa! Wprawdzie maja one wyższy indeks glikemiczny niż, te spożywane na surowo, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie spokojnie pozwolić podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Salatka z pieczonych buraków idealnie się komponuje ze świeżym zielonym ogórkiem i cebulą.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:
- surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem
- pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem
- zupę krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
![]() |
Sałatka z pieczonych buraków (dieta dr Dąbrowskiej) |
Sałatka z pieczonych buraków
Czas przygotowania: 50 minutSkładniki:
- 3 buraki
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 małej cebuli
- sok z cytryny
- sól himalajska
- czarny mielony pieprz
- listki mięty
Wykonanie:
Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i rozmarynem. Naczynie przykrywamy i pieczemy buraki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, ogórki w dużą kostkę.
Wszystko wraz z przyprawami, listkami mięty i sokiem z cytryny dokładnie mieszamy.
Zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, ogórki w dużą kostkę.
Wszystko wraz z przyprawami, listkami mięty i sokiem z cytryny dokładnie mieszamy.
![]() |
Sałatka z pieczonych buraków (dieta dr Dąbrowskiej) |


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza