10/16/2018

Zupa krem z białych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej)

gesty-krem-z-warzyw-w-misce

Przygotowywanie nowych przepisów zgodnych z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej, to nie lada wyzwanie. Za każdym razem, przy kolejnym poście staram się wykombinować coś nowego. W okresie jesienno-zimowym doskonale sprawdzają się zupy kremy. I dziś właśnie taki przepis chciałam Wam polecić. Krem z białych warzyw przygotowałam na bazie selera, pietruszki i kalafiora. Możecie ją ugotować na wodzie lub na wywarze, wtedy będzie bardziej aromatyczna.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.


Zupa krem z białych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 kalafior
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • świeża natka pietruszki


Wykonanie:
Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą, tak, aby warzywa były przykryte. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Mniej więcej po 10 minutach do warzyw dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Ewentualnie dolewamy trochę wody,ale nie powinno jej być zbyt dużo, żeby potem zupa nie była zbyt rzadka. Miękkie warzywa dokładnie blendujemy, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz