10/19/2018

Tahina Wilcza, czyli arabski street food w Warszawie

Wrap-w-rece

Na początku września w samym sercu Warszawy przy ul Wilczej w niewielkim lokalu powstała nowa knajpka. Rządzi tu kuchnia Bliskiego Wschodu, a wraz z nią Marta i Ouce Naser, przemiłe małżeństwo, które zdecydowało się kontynuować swoją przygodę z gastronomią we własnym lokalu. Wcześniej ich dań można było spróbować na Slow Market nad Wisłą i restauracji Modarest. Koniecznie musicie tu spróbować fantastycznego falafela i długo gotowanej wołowiny! A zresztą cała karta jest tu pyszna, nie zapominając o boskim czekoladowym hummusie i przepyszniej różanej lemoniadzie z musem porzeczkowym!






Tahina Wilcza, czyli arabski street food w Warszawie

A oto co znajdziecie w menu Tahiny. Karta jest krótka - no i fajnie - i każdy znajdzie tu dla siebie coś pysznego. 
Wrapy
  • Falafel znad Wisły, to klasyk ze Slow Market z pastami, warzywami, piklami, sosami i ziołami
  • Shawarma z kurczaka, to miękka i soczysta pierś z kurczaka długo marynowana i gotowana w niskiej temperaturze aby zachować jej jędrność i wartości odżywcze. Wszystko z warzywami, salsą tahina, marynowaną cebulką, sosami – zawinięte w swieżym chlebku lavash.
  • Shawarma z wołowiny, to gotowany w niskiej temperaturze przez 36 godzin udziec wołowy z dodatkami i świeży lavash.


Tahina bowls
Tahina bowls, to rewelacyjne rozwiązanie i idealny miks składników. Znajdziecie w nich kolekcją past, sałatek, ziół, kiszonek, sezonowych warzyw z dodatkiem domowych chipsów z summakiem i świeżym chlebkiem lavash. Uwaga! Chipsy uzależniają! Główny składnik jest do wyboru:
  • falafel
  • kurczak
  • wołowina
  • oawarma – konfitowana jagnięcina
  • zestaw sałatek



Pasty
Są też pasty dla wielbicieli hummusu i nie tylko. Podawane są ze świeżym chlebkiem lavash.
Do wyboru macie:
  • hummus, to kremowa pasta z ciecierzycy i oczywiście tahina
  • motabal, to pasta z pieczonego bakłażana z tahiną i przyprawami
  • mohammara, to lekko pikantna pasta pomidorowo-paprykowa, z orzechami, melasą z granatów i przyprawami i tahiną
  • tahina, to salsa tahina z ziołami i warzywami


Śniadania
W menu znajdziecie też śniadania, które są serwowane przez cały dzień:
  • Tahina shaksuka, to jajka oraz qawarma – czyli konfitowana jagnięcina oraz dodatki z chlebkiem.
  • Wege Nuggets, czyli kostki przypominające tofu, zrobione z ciecierzycy, ziół i przypraw podawane z całą kolekcją dodatków z witrynki.
  • Słodka Tahina, to zdrowa nutella daktylowo-sezamowa, kolekcja marynowanych orzechów i fig, marmolad, a do tego słodka chałka i kawa z piasku.





Napoje i lemoniady
Tutejsze lemoniady zostały zaprojektowane przez Macieja, przyjaciela Tahiny, który ma akademię barmańską.
  • lemoniada różana – lekka i zaskakująca z musem z granatów, porzeczek i wody różanej. Sama lemoniada jest ucztą dla fanów wody różanej z nutką kardamonu.
  • kawowa fiesta – lemoniada gazowana z kawą, kardamonem i chilli 
  • herbata arabska – czarna mocna i aromatyczna, do tego cała masa przypraw i ziół
Będąc w Tahnina nie możecie ominąć rytuału parzenia kawy w piasku. To prawdziwa arabska kawa z przyprawami, która pachnie obłędnie. Warto ją zamówić i zobaczyć jak Ouce ją przygotowuje.




TAHINA WILCZA
ul. Wilcza 26
tel. 512 954 582
Godziny otwarcia:
poniedziałek – ZAMKNIĘTE
wtorek – niedziela g. 10-20.00











Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz