1/06/2020

Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem (dieta dr Dąbrowskiej)

pieczone-zielone -warzywa


Tak jak obiecałam na blogu będą się teraz pojawiały zdecydowanie lżejsze dania i przepisy bazujące głównie na warzywach, czyli wracamy na post dr Dąbrowskiej. Przeprowadzamy ją z mężem zawsze na początku roku i ciągle staram się urozmaicać nasz jadłospis.
Dziś pojawia się pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem, to pyszne urozmaicenie dla brukselki gotowanej na parze.

Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:



Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki do posypania



Wykonanie:
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, chili w drobne paseczki. Brukselkę kroimy na pół. Wszystko umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Wlewamy 2-3 łyżki wody, naczynie przykrywamy. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, dwa razy mieszamy brukselkę. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut, brukselka powinna się lekko przyrumienić.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz