1/09/2020

Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)

krem-z-warzyw-w-misce

Podczas diety warzywno-owocowej jemy nie tylko surowe warzywa, ale także te gotowane. Jedną z postaci ich podawania, które bardzo lubię są gęste zupy-kremy. Można je zrobić ze wszystkich dozwolonych warzyw, natomiast moją ulubioną jest zupa krem z kalafiora. Wspaniale rozgrzewa z odrobiną chili.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:


Zupa krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • 1/3 łyżeczka papryki 
  • szczypta płatków chili
  • rukola do posypania
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy w  kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy pokrojonego kalafiora, uzupełniamy wodą, tak aby kalafior był nią przykryty. Gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie blendujemy. Podajemy posypany świeża rukolą.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz