Sernik czekoladowy na zimno

brazowe-ciasto-z-czekolada

Sernik czekoladowy na zimno to idealne ciacho na rozpoczęcie Karnawału! Jakiś czas temu wypatrzyłam go na blogi Izy Czarna Wisienka. Wyglądał bosko, a ponieważ uwielbiam wszystkie serniki na zimno, to postawiłam go zrobić. Jak zobaczycie ciasto robi się bardzo łatwo, a smakuje obłędnie. Będzie idealny i dla dorosłych i dla dzieci.

Na blogu znajdziecie także inne pomysły na serniki na zimno:




Sernik czekoladowy na zimno
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki
Spód:
  • 200 g herbatników
  • 40 roztopionego masła

Masa serowa:
  • 500 g białego sera z  wiaderka
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 200 g czekolady (150  gorzkiej i 50 mlecznej) 
  • 1-2 łyżki mleka 



Wykonanie:
Herbatniki blendujemy razem z masłem i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Masę lekko dociskamy do dna i wkładamy tortownicę do lodówki.
Pokruszoną czekoladę wraz z mlekiem i cukrem umieszczamy w małym rondelku. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie.
Ser przekładamy do miski, wlewamy stróżką żelatynę i miksujemy, następnie wlewamy czekoladę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Czekoladowa masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy na 5 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy według upodobania.




Komentarze