12/30/2016

Ciasto śnieżny puch z granatem

puszyste-biale-ciasto-na-bialej-paterze

Szaleństwo sylwestrowych przygotowań trwa ! Widzę, że na blogu oprócz przepisów na sałatki, ogromnym zainteresowaniem cieszą się również przepisy na różne słodkości. Podrzucam dziś Wam jeszcze jeden przepis na bardzo proste ciasto bez pieczenia: ciasto śnieżny puch z granatem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo lekkie i wspaniale smakuje. Na blogu znajdziecie także jego cytrusową wersję, czyli ciasto śnieżny puch z limonką.
Serdecznie  Was zachęcam do przygotowania tego ciacha, zapewniam, że nie będziecie żałować 😋. A kalorie... spalimy je po Nowym Roku !

delikatnie-ciasto-na-zimno-widok-z-gory

Ciasto śnieżny puch z granatem
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki
Spód i wierzch ciasta:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 granata
Masa serowa:
  • 500 g serka białego z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • 200 g kremówki 30%
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Wykonanie:
Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia, raz na jakiś czas mieszając, aby wiórki się nie posklejały. 
Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią połowę wiórków, dociskamy je do dna denkiem od szklanki. Wkładamy do lodówki.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Ser wkładamy do miski, miksujemy blenderem, dodajemy esencję waniliową, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując.
W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz i boki obsypujemy 2 łyżkami wiórków kokosowych ziarenkami granata.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy: