Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej)

kolorowe-warzywa-na-talerzu

W prostocie siła! I tak jest w przypadku dzisiejszego przepisu. Kilka składników, chwila przygotowania i  na naszym talerzu ląduje pyszna i zdrowa surówka. A poza tym popatrzcie jakie ma piękne kolory! Od razu chce się ją jeść, prawda ? 😍
Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem została przygotowana zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, czyli bez użycia cukru i tłuszczu. Jeśli nie jesteście na diecie możecie dodać do niej nieco oleju rzepakowego tłoczonego za zimno i szczyptę cukru.

Tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:


Surówka z kapusty z marchewka i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól morska lub himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki do posypania



Wykonanie:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i głąb, a następnie ją szatkujemy. Wrzucamy do miski, delikatnie posypujemy sola i ugniatamy, żeby zmiękła i puściła nieco soku.
Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie surówkę ponownie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną natką z pietruszki.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Mam pytanie-czy na diecie można pić grzybek tybetański?

      Usuń
    2. Nie ma go na liście dozwolonych produktów. Najlepiej zapytać u źródła

      Usuń

Prześlij komentarz