6/06/2018

Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta dr Dąbrowskiej)

kolorowa-salatka-z-zielonymi-ziolami

W trakcie upałów, które panują z naszymi oknami z reguły mamy ochotę na lekkie i orzeźwiające dania. I właśnie dziś takie danie dla Was przygotowałam. Bardzo lubię klasyczną sałatkę tabbouleh, która jest przyrządzona na bazie kaszki kuskus. Niestety w trakcie diety dr Dąbrowskiej ten produkt jest zakazany, więc trzeba sobie jakoś inaczej radzić. I tak oto powstała ta sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh. Do jej przygotowania użyłam surowego kalafiora, który jest chrupiący i bardzo smaczny, natomiast jeśli nie lubicie go  w takiej postaci, możecie go ugotować na parze al dente.


 Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1/2 małego kalafdiora
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży malinowy pomidor
  • 1/2 pęczka natki
  • kilka łodyżek świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • czarny mielony pieprz 


Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie ścieramy go na grubej tarce warzywnej, wrzucamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. Natkę i miętę płuczemy i siekamy. Pomidora możemy obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Kroimy go w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski z kalafiorem, przyprawiamy, skrapiamy sokiem z  cytryny i dokładnie mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz