4/03/2018

Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej)

zolty-kalafior-z-pomidorami-na-patelni

Dziś na blogu mała wariacja na temat klasycznej wegańskiej kalafiornicy. Muszę przyznać, że kalafior pod taką postacią bardzo mi posmakował. Natomiast jak Wam się on znudzi w tej formie, to można do niego dodać także aromatyczne malinowe pomidory. Możecie je wtedy wrzucić już na samym końcu, tuż po zdjęciu patelni w kuchenki, lub nieco wcześniej, żeby też były ciepłe tak samo jak kalafior. Jedna i druga wersja jest pyszna!
Danie to idealnie się nadaje do jedzenia podczas przeprowadzania diety dr. Dąbrowskiej. Tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:

Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • woda lub wegański wywar warzywny
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól morska lub himalajska
  • opcjonalnie czarna sól Kala Namak
  • 1 malinowy pomidor
  • 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru


Wykonanie:
Kalafiora myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w  drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko ma być lekko wilgotny, żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut.
Pomidora kroimy  w kostkę, dodajemy go do kalafiornicy na 5 minut przed zakończeniem gotowania.
Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz