1/10/2018

Leczo wegańskie według dr Ewy Dąbrowskiej

kolorowe-warzywa-w-granku

Z Nowym Rokiem postanawiamy z reguły coś zmienić w życiu i te zmiany w większości dotyczą naszego zdrowia i naszej kuchni. Szczególnie po okresie świątecznym czujemy się nieco ociężali, a przy okazji wpadło nam też kilka nadprogramowych kilogramów. Wtedy właśnie zaczynamy myśleć o diecie.  Osobiście przymierzałam się do niej już jakiś czas temu, a teraz w końcu dojrzałam 😊.
Nie będę się rozpisywać o szczegółach diety dr Ewy Dąbrowskiej, o wszystkim możecie poczytać tutaj - klik, ale w dwóch słowach jest to post owocowo-warzywny, podczas którego można jeść tylko określone warzywa i owoce. Istotne jest to, że warzywa są niskokaloryczne i w związku z tym można ich zjeść naprawdę sporo, więc nie odczuwamy po nich głodu. Post wymaga samozaparcia - jak to dieta -, ale gdy widać efekty od razu ma się lepsze samopoczucie.
Do tej pory na naszym stole królowało leczo z kiełbasą lub parówkami, nigdy nie jadłam lecza wegańskiego i muszę przyznać, że jego smak bardzo miło mnie zaskoczył.
Zapraszam po przepis i na zdrowie 💗.  A tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą:



Leczo według dr Ewy Dąbrowskiej

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • czerwona ostra papryka
  • suszony tymianek
  • opcjonalnie wędzona papryka


 Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa lekko podpiekamy na suchej patelni, do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przekładamy do garnka, w którym będziemy robić leczo. 
Z papryki usuwamy pestki i gniazdka nasienne i kroimy ją w spora kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
W międzyczasie cukinię kroimy w półplasterki, wrzucamy ją do garnka, mieszamy i przykrywamy. Po 5 minutach danie jest gotowe. Leczo podajemy posypane natką pietruszki,


Print Friendly and PDF

11 komentarzy:

  1. Ciekawe ile kalorii ma takie leczo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Około 400kcal. Ja zrobiłam z podwójną ilością cukini. Ale wychodzą 3 duuuuże porcje. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione. Wyszło bardzo dobre. Polecam i dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Leczo pyszne. Dziękuję za przepis, zostanę tu na dłużej. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis na zdrowy posiłek, zresztą jak wiele innych na Pani blogu. Dziękuję i zostaję na dłużej:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, leczo wyglada niesamowicie apetycznie. 1 pytanie mam.
    Czy jest to potrawa na jeden raz czy tez mozna dolac troche wody i wiecej warzyw i miec na 2-3 razy?
    Serdecznie pozdrawiam
    Damian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak można zrobić :).
      Pozdrowionka!

      Usuń