Leczo wegańskie według dr Ewy Dąbrowskiej
Z Nowym Rokiem postanawiamy z reguły coś zmienić w życiu i te zmiany w większości dotyczą naszego zdrowia i naszej kuchni. Szczególnie po okresie świątecznym czujemy się nieco ociężali, a przy okazji wpadło nam też kilka nadprogramowych kilogramów. Wtedy właśnie zaczynamy myśleć o diecie.  Osobiście przymierzałam się do niej już jakiś czas temu, a teraz w końcu dojrzałam 😊.
Nie będę się rozpisywać o szczegółach diety dr Ewy Dąbrowskiej, o wszystkim możecie poczytać tutaj - klik, ale w dwóch słowach jest to post owocowo-warzywny, podczas którego można jeść tylko określone warzywa i owoce. Istotne jest to, że warzywa są niskokaloryczne i w związku z tym można ich zjeść naprawdę sporo, więc nie odczuwamy po nich głodu. Post wymaga samozaparcia - jak to dieta -, ale gdy widać efekty od razu ma się lepsze samopoczucie.
Tutaj kupisz książki → Dieta Dąbrowskiej ←
Do tej pory na naszym stole królowało leczo z kiełbasą lub parówkami, nigdy nie jadłam lecza wegańskiego i muszę przyznać, że jego smak bardzo miło mnie zaskoczył.
Zapraszam po przepis i na zdrowie 💗.  
A tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej,  a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.
     
![]()  | 
| /reklama/ | 
A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą:
- sałatkę z cykorii z kiszonym ogórkiem i pomidorami 
 - szpinak z pomidorami
 - gazpacho, czyli warzywny chłodnik
 - młodą kapustę z koperkiem
 - ryż z kalafiora z marchewką
 - wegański wywar warzywny
 - wegański rosół z makaronem z marchewki
 - zupę z kiszonych ogórków
 - surówkę z kiszonej kapusty z granatem
 - sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
 - sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
 - frytki z dyni piżmowej
 - zielony koktajl z grejpfrutem
 - zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
 - zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
 - zakwas z buraków
 - sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
 - sok z kiszonych buraków
 
Leczo według dr Ewy Dąbrowskiej
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
 - 2 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 średnia cukinia
 - 1 puszka pomidorów bez skórki
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - sól morska lub himalajska
 - pieprz
 - czerwona słodka papryka
 - czerwona ostra papryka
 - suszony tymianek
 - opcjonalnie wędzona papryka
 
Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa lekko podpiekamy na suchej patelni, do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przekładamy do garnka, w którym będziemy robić leczo. 
Z papryki usuwamy pestki i gniazdka nasienne i kroimy ją w spora kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
W międzyczasie cukinię kroimy w półplasterki, wrzucamy ją do garnka, mieszamy i przykrywamy. Po 5 minutach danie jest gotowe. Leczo podajemy posypane natką pietruszki,






Ciekawe ile kalorii ma takie leczo?
OdpowiedzUsuńNiestety ale tego nie wiem.
UsuńWystarczy waga kuchenna i można sprawdzić podczas przygotowania. Mi na cały garnek wyszło około 350 kcal
UsuńOkoło 400kcal. Ja zrobiłam z podwójną ilością cukini. Ale wychodzą 3 duuuuże porcje. Mniam:)
OdpowiedzUsuńZrobione. Wyszło bardzo dobre. Polecam i dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :).
UsuńLeczo pyszne. Dziękuję za przepis, zostanę tu na dłużej. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :). Serdecznie zapraszam!
UsuńFantastyczny przepis na zdrowy posiłek, zresztą jak wiele innych na Pani blogu. Dziękuję i zostaję na dłużej:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Serdecznie zapraszam :).
UsuńWitam, leczo wyglada niesamowicie apetycznie. 1 pytanie mam.
OdpowiedzUsuńCzy jest to potrawa na jeden raz czy tez mozna dolac troche wody i wiecej warzyw i miec na 2-3 razy?
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Dokładnie tak można zrobić :).
UsuńPozdrowionka!